Totul despre Noua Casă: ce salariu îți trebuie ca să-ți iei o casă în România, cu ajutor de la stat
Programul Prima Casă s-a transformat în Noua Casă în 2020, iar ieri s-au bătut în cuie ultimele detalii ca să-ți cumperi o casă cu ajutor de la stat.
Noul program de facilitare a achiziției unei locuințe este intitulat Noua Casă și te ajută să-ți cumperi o casă sau un apartament, dacă te încadrezi în anumite condiții. Cea mai importantă este ca cel care își dorește să beneficieze de acest program, singur sau împreună cu partenerul, să nu dețină o locuință la momentul de față sau cea pe care o are să aibă o suprafață mai mică de 50 de metri pătrați.
Noul program prevede credite de până la 140.000 de euro pentru locuințe noi, cu condiția unui avans de 15% din suma totală. A doua variantă este un credit de până la 70.000 de euro, iar în această situație avansul scade la doar 5%. Mai este o diferență între cele două tipuri de credite incluse în Noua Casă, locuințele mai scumpe trebuie să fie noi, în timp ce cele mai ieftine pot fi de maxim 5 ani.
În cazul în care vrei să te înscrii, dar ai emoții în privința salariul, cei de la BNR au precizat că de la 1 ianuarie 2019, gradul de îndatorare al cetățenilor nu poate depăși 40% în cazul unui cred obișnuit și 45% în cazul achiziționării unei locuințe.
Discutăm de două plafoane de credit, unul de 140.000 euro și altul de 70.000 euro. La plafonul de 140.000 euro sunt luate în considerare:
1. locuințele noi, recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate.
2. locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate
De reținut în privința plafonului de 140.000 euro: garantare de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, este în procent de maximum 60% din valoarea creditului, reprezentând maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.
La 70.000 euro intră celelalte categorii de locuințe. Adică orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile, aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.
De reținut în privința plafonului de 70.000 euro: Creditul acordat unui beneficiar este garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, reprezentând maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea
rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.”
Avansul la plafonul de 140.000 euro avansul e de 15%, la plafonul de 70.000 euro avansul e de 5%.
Pentru a te încadra în programul noua casă, trebuie să fii persoană fizică și să îndeplinești trei condiții:
• la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
• achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
• are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.
Cei de la HotNews au făcut simulări pe mai multe tipuri de locuințe și salarii, folosind un DAE de 4,72%. Respectivele scenarii le poți analiza mai jos.